
"RO / URO"
Marthes originale konsertforedrag som hun har holdt for flere tusen mennesker de siste årene.
RO/URO handler om vår indre uro, alt vi gjør for å distrahere oss selv vekk fra den, og ikke minst hvordan vi skal leve med uroen.
Livet kommer med mange bølgedaler, men aldri har vi hatt så mange distraksjoner som skaper uro i oss som nå. Alt vi skal være, gjøre, rekke, mestre og lykkes med, gjør at vi aldri føler at vi har fortjent å hvile ordentlig. Vi kan alltid være litt mer, trene litt mer, være litt mer produktive, optimalisere oss selv enda litt mer, vi kommer aldri i mål.
Marthe bruker personlige beretninger fra eget liv, humor og nær musikalsk formidling for å gi en dypere innsikt i uroen, og ikke minst hva vi trenger for å finne ro.
Konsertforedraget er en varm invitasjon til å møte egen indre uro, sette alle kravene til enkeltmennesket i et system for å vise hvor uoppnåelige de er, og ikke minst til å kjenne på den aller dypeste lengselen i oss, lengselen etter mening og samhørighet.
Marthe avslutter alltid konsertforedraget med å dele innsikt i ro, hvile og fellesskap, ikke bare sånn at lytteren forstår det, men FØLER det.
"UNGDOM OG PSYKISK HELSE"
..vi trenger et skifte i samfunnet for å hente ressursene som ligger i fellesskapet.
Marthe har utviklet og driftet prosjekt RO/URO Ung siden 2018 i samarbeid med Bergen Sanitetsforening, og har i prosjektet besøkt mer enn 100 skoler.
Prosjektet har bestått av elevforedrag og dialoger, foreldreforedrag, og dialogmøter med skole og oppvekst, og det er også laget en podkast (RO/URO Ung) som tar for seg flere problemstillinger knyttet til ung psykisk helse.
Med utgangspunkt i UNG Data-undersøkelsene har prosjektet hatt som mål å både normalisere livets utfordringer, men også å gi gode verktøy for å håndtere disse.
Marthe er kritisk til fokuset på livsmestring for individet, og det økte søkelyset på diagnoser og sykeliggjøring. Utfordringene rundt ung psykisk helse har sammensatte årsaker, men Marthe er opptatt av å fremheve hvordan vi trenger et skifte i samfunnet for å hente ressursene som ligger i fellesskapet. Hun er også levende opptatt av at foreldrerollen må få sin renessanse som den viktigste og mest verdifulle jobben vi gjør, og der viktigheten av trygge og tydelige forbilder aldri har vært større for ungene våre.
"DEPRESJON OG UTBRENTHET I ET MODERNE LIV"
Arbeidsfellesskapet styrkes og blir mer motstandsdyktig av bevisstgjøring av grunnleggende behov, slik at man aktivt kan implementere disse i byggingen av organisasjonskultur.
Depresjon og utbrenthet koster samfunnet enorme summer hvert eneste år, både i tapte arbeidsdager, sykemeldinger, uførhet og dødelighet.
Omtrent 20 prosent av befolkningen vil oppleve å rammes av depresjon i løpet av livet, og globalt sett er det den største bidragsyteren til tap av helse målt i antall leveår med redusert helse.
Det er mange ulike årsaker og utløsende faktorer, men dypest sett vil en depresjon alltid oppleves som et smertefullt tap av mening, og mening trenger mennesket å kjenne for å fungere.
Marthe har jobbet mye med spesielt depresjon som sykepleier, men har også personlig erfaring med ulike spekter av diagnosen. Det er økende oppslutning om teoriene om frakopling, og hvordan det å være frakoplet fra de mest grunnleggende behovene våre gjør oss mye mer sårbare for både depresjon og utbrenthet.
Marthe bruker ny forskning, egen erfaring og sterk formidling for å synliggjøre hvorfor det er mest nyttig for både samfunnet og enkeltmennesket å investere i tilkobling til fellesskap, verdier, mening, natur og mestring, fremfor et klinisk og individbasert diagnosefokus.
Et arbeidsfellesskap vil alltid bli sterkere og mer motstandsdyktig av bevisstgjøring av grunnleggende behov, slik at man aktivt kan implementere disse i byggingen av organisasjonskultur.
Her er det enorme muligheter å hente for de som tør å tenke nytt, og Marthe inspirerer stort for de som tør å lytte.
"BETYDNINGEN AV SOLIDARITET"
En reisebeskrivelse fra Marthes første møte med Hellas i 2015 da den såkalte flyktningkrisen eksploderte
Marthe har jobbet aktivt som solidaritetsarbeider i 15 år, både som sykepleier i felt og som aktivist hjemme i Norge. Hun kjenner særlig godt til forholdene i de greske flyktningeleirene, og brenner for en human og solidarisk flyktningpolitikk.
Dette foredraget er en reise fra første møte med Hellas i 2015 da den såkalte flyktningkrisen eksploderte, og frem til i dag. Hvordan har Europa endret seg på disse årene, og hva har vært de menneskelige konsekvensene av en stadig strengere politikk?
Marthe deler historier fra klinikken, og fra noen av de mange og sterke menneskemøtene hun har hatt, og hun formidler et klart og tydelig budskap om at solidaritet og menneskeverd er noe vi aldri kan slutte og kjempe for.